Vantaan Demarit: Vantin myynti yksityisille markkinoille valtava riski – maksajina siivoojat, keittäjät ja muut Vantin työntekijät

Vantaan Demarit pitää Vantin myyntiä valtavana riskinä. Kokoomus ja Perussuomalaiset päätti tänään laittaa Vantaan ateria-, kiinteistö- ja puhtaanapitopalvelut eli Vantin myyntiselvitykseen vastoin kaupunginjohtajan ja riippumattoman asiantuntijaselvityksen kantaa.  

Päätös syntyi Vantaan konsernijaoston kokouksessa äänestystuloksella 5-6. Vantaan SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Minna Räsänen pitää päätöstä kohtuuttomana ja vastuuttomana vantaalaisille tarkoitettujen palveluiden ja Vantin työntekijöiden sekä kaikkien vantaalaisten kannalta.  

− Jos Vantti myydään, vantaalaisilta ollaan viemässä entistä kauemmas päätösvalta oman kunnan keskeisiin palveluihin, kuten kouluruokaan ja siivoukseen. Niiden kehittäminen, valvonta ja laadun varmistaminen tulevat hankaloitumaan ja pitkällä aikavälillä myös palvelujen hinnat nousevat, Räsänen arvioi.  
 

− Myyntipäätöksellä olisi väistämättä heikentäviä vaikutuksia myös Vantin työntekijöiden työsuhde-etuihin ja palkkaukseen. Vantaan Demarit ei hyväksy pienituloisten työntekijöiden palkkojen halpuutusta. Siksikin tehty päätös on järjetön, Räsänen jatkaa. 

Vantaan Demarit näkevät, että päätös myydä 1000 työntekijän yhtiö johtaisi siihen, että yksityiset voitontavoittelijat käärivät voitot jo ennestään pienipalkkaisten siivoojien ja keittäjien palkanalennusten kustannuksella. Vaihtoehtona tehdylle päätökselle olisi ollut edetä kaupunginjohtajan ja asiantuntijaselvityksen vastuullisen esityksen mukaisesti, jolloin Vantti olisi säilynyt kaupungin omana yhtiönä, mutta sen toimintaa ja palveluita olisi kehitetty. 

– Kun markkinat keskittyvät ja yksityiset tuottajat tietävät, että kaupungilla ei ole omaa tuotantoa, hintoja voi reippaasti nostaa. Kaupunki ajautuu tässä tialnteessa markkinoiden armoille. Tämä ei ole veronmaksajan etu, toteaa konsernijaoston puheenjohtaja Säde Tahvanainen

Hyvinvointialueuudistuksen häämöttäessä Vantin asemasta päätettiin teettää riippumaton asiantuntijaselvitys. Selvityksen tehnyt konsultti sekä kaupungin konserniyksikkö päätyivät in house -yhtiömallin eli Vantin pitämiseen kaupungin omistuksessa.  

 
Konsernijaoston puheenjohtaja Tahvanainen pitää erittäin valitettavana, että kokoomus, RKP ja perussuomalaiset sivuutti teetetyt asiantuntijaselvitykset ja niiden suositukset. 

–  Nyt Kokoomus ja perussuomalaiset pyyhkivät asiantuntijasuosituksilla pöytää täysin ideologisin perustein. Markkinat ovat hyvä renki, mutta huono isäntä -sanonta ei päde enää jatkossa tukipalveluissa Vantaalla, Tahvanainen toteaa. 

–  Erityisesti perussuomalaisten halu ajaa Vantin myynnillä palkanalennuksia osoittaa, minkä arvon puolue antaa ahkerille ennestään pienipalkkaisille kaupungin työntekijöille. Itseään aikaisemmin työväenpuolueeksi kutsuneesta puolueesta ei ole enää rippeitäkään jäljellä, valtuustoryhmän puheenjohtaja Minna Räsänen päättää.   

Lisätietoja,  
 

Minna Räsänen 

Valtuustoryhmän puheenjohtaja, sd 

 040 0891983 

Säde Tahvanainen 

Kaupunginhallituksen konsernijaoston puheenjohtaja, sd 

0407476663 

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *