Vantaa on Suomen monikulttuurisin kaupunki, jolla on hyvät yhteydet eri puolille maailmaa. Tehdään Vantaasta kaupunki, missä globaali maailma ja kansainvälisyys ovat osa jokaisen elämää.
Maailma on avautunut; monet perheet matkustavat tai vanhemmat työskentelevät ulkomailla tai sähköinen- ja sosiaalinen media antaa kommunikoinnin mahdollisuudet ympäri maailmaa erilaisten ihmisten kanssa. Kasvatus kansainvälisyyteen, maailmankansalaisuuteen, on UNESCON globaalikasvatuksen pedagoginen perusohje, jossa on ehdotuksia oppimistavoitteista ja menetelmistä. Globaalikasvatus on integroitu osaksi opetussuunnitelmia ja sen tehtävänä on herättää halu rakentaa oikeudenmukaisempaa, tasa-arvoisempaa ja ihmisoikeuksia kunnioittavampaa maailmaa.
Valitettavasti maailman avautuessa ja kansainvälisten kontaktien lisääntyessä ennakkoluulot ja tietämättömyys eri kansojen kulttuurihistoriasta sekä valheet ja uskomukset ovat syventyneet ulkomaalaisia, eri ihonväriä tai eri uskontoja tunnustavia ihmisiä kohtaan. Niin Suomessa kuin maailmalla rakennetaan, avoimuuden sijaan, erilaisia rajoja, joka estää tasa-arvoista vuoropuhelua erilaisten ihmisten kanssa.
Maailmankansalaisuuden edistäminen kuntatasolla voi tarjota nuorille arvokkaita taitoja ja kokemuksia, jotka tukevat heidän kasvuaan globaalisti ajatteleviksi ja osallistuviksi kansalaisiksi. Lasten ja nuorten kansainvälisyys on edellisellä vuosituhannella ja 2000-luvun alussa mielletty tiiviisti kansainvälisiin ystävyyssuhteisiin, joita on voinut luoda kaupunkien ystävyyskunta-, lapsi- ja nuorisojärjestöjen tai urheilu- ja liikuntaseurojen toiminnassa. Näitä erilaisia maailmankansalaisuutta tukevia toimenpiteitä pitää kehittää edelleen.
Tämän tavoitteen edistämiseksi Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä esittää:
Vantaan kaupungin lasten ja nuorten globaalikasvatus ja kansainvälisyys ei voi olla ainoastaan opetussuunnitelmien varassa. Kansainvälisyys- ja monikulttuurisuuskasvatuksen integroimista tarvitaan niin osana opetusta, mutta myös kulttuuria ja nuorisotoimintaan.
Kasvatuksen ja oppimisen toimialan lisäksi tarvitaan kaupunkikulttuurin ja hyvinvoinnin toimialalle sekä elinkeinopalveluihin toimintasuunnitelma, joka edistää ja vahvistaa globaalikasvatuksen ja kansainvälisyyden periaatteiden toteutumista, oikeudenmukaisuutta, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksien kunnioittamista.
Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä
Jaa tämä artikkeli