Korona, Ukrainan sota ja energiapula. Suuria maailmaa ravistelleita kriisejä. Sota ei valitettavasti ole päättynyt, mutta koronan ja energiakriisin olemme saaneet siedettävästi selätettyä. Niiden ratkaisemisessa maailma todisti kollektiivisen voimansa -yhteistyön ja teknologisten ratkaisujen mahdollisuuden.
Ratkaisuja ja tulevaisuuden toivoa meidän tulee valaa yhteiskuntaamme. Pystymme selättämään ilmastonmuutoksen panostamalla teknologiaan. Pystymme ratkaisemaan valtionvelan kasvuongelman oikeudenmukaisesti. Pystymme innostamaan lapset ja nuoret opintielle, kun annamme heille tulevaisuudenuskoa maailmanlopun maalaamisen sijaan.
Olin nuorena kansanedustajana nostamassa Suomea 1990 -luvun lamasta. Kriisi oli syvä ja positiivista toivoa tulevaisuudesta oli vaikea nähdä. Ryhdyimme kuitenkin voimakkaasti panostamaan työllisyyden hoitoon ja tulevaisuuteen. Nostimme tutkimus -ja kehityspanostusta määrätietoisesti; tavoitteeksi asetettu 4 % taso bruttokansantuotteesta ylittyi 2010 -luvun vaihteessa. Loimme ensin Nokia -ilmiön ja sen jälkeen syntyi peliteollisuus lukuisine teknologiayrityksineen. Taittui myös jättityöttömyys ja valtionvelka.
Nyt tutkimus -ja kehityspanostus on jälleen romahtanut lähtötasolleen. Sen nosto vaatii uuden poliittisen tavoitteen asettamista. Tutkimustoiminnan avulla pystymme luomaan maahamme vihreän teollisuuden ja kasvattamaan työllisyyttä sekä kilpailukykyämme.
Korkea työllisyysaste turvaa hyvinvointiyhteiskunnan rahoituksen ja on pohja sukupolvien väliselle solidaarisuudelle. Meidän on luovutettava luonto nykyistä paremmassa kunnossa seuraavalle sukupolvelle. Samalla on turvattava huolenpito oman osuutensa jo tehneestä ikääntyneemmästä sukupolvesta.
Rohkeutta olla tulevaisuuden puolella!
Säde Tahvanainen
Jaa tämä artikkeli