Naima el Issaoui: Ratikalla positiivinen vaikutus alueiden kehitykseen

Ajankohtaista

Puhe kaupunginvaltuuston kokouksessa 22.5.2023

Meillä on tänään tärkeä päätös edessämme. Päätämme isosta investoinnista ja siitä, että mihin suuntaan Vantaata tullaan kehittämään. Ratikka on mielestäni tulevaisuuden investointi, joka tukee kestävämpää liikkumista kaupungissa. Liikenteen mahdollisuuksien kehittämisessä pitkällä aikavälillä on hyötyä koko meidän kaupungillemme.

Toivon, että Vantaa lähtee myös tähän uuteen aikaan rakentamaan kehittävämpää kaupunkia. Kiitos koko hankkeen projektiryhmälle hyvästä ja kattavasta hankesuunnitelmasta sekä erilaisten toteutusmallivaihtoehtojen selvittelystä ja analyyseistä päätöksen tueksi.

Ratikkahanke nostaisi Itä-Vantaan alueen houkuttelevuutta sekä asukkaiden että sijoittajien näkökulmasta. Uskon vahvasti siihen, että ratikka tulee vaikuttamaan alueiden kehitykseen hyvin positiivisesti. Olemme useasti käyneet Tampereella ja nähneet sekä kuulleet asiantuntijoiden arviot Tampereen positiivisista kehityksistä. Toivon, että me Vantaan päättäjät olisimme tänään rohkeita ja saattaisimme tämän päätökseen.

Maailma muuttuu ja kaupungit muuttuvat myös, joten ratikka tulee lisäämään entisestään vetovoimaa lentokenttäkaupungissamme. Ratikka tulee nostaa myös tiettyjen alueiden asuntojen arvoa, jolla on merkitystä alueiden erittymisen ehkäisemiseen.

Tiettyjä alueita on jätetty kehittämättä ja ne eriytyvät koska niistä ei yksinkertaisesti sijoittajat eikä rakennuttajat ole kiinnostuneita. Mitä näille alueille on tehty vuosien aikana? Millä tätä kehitystä on pysäytetty? Olemme vain ihmetelleet, miten näin on käynyt, eikä yhdelläkään virkamiehellä tai päättäjällä ole ollut valmista vastausta tai ratkaisua haasteiden pysäyttämisessä.

Olemme kuulleet erilaisia argumentteja ratikasta. Mielestäni Ratikasta on keskusteltu avoimesti ja nostettu jatkuvasti esille kansalaisten tietoon. Ratikka on ollut puheenaiheena joka vaaleissa tässä parin vuoden aikana, toisinaan jotkut ovat huolissaan ratikan tuomasta haittamaahanmuutosta ja sen ongelmista. Ratikka rakennetaan koko väestölle vauvasta vaariin. Ratikan myötä alueiden kehittymisessä meillä ei synny eriytyneitä alueita, vaan alueille syntyy uusia työpaikkoja ja palveluita, ihmiset muuttavat parempien liikenneyhteyksien perään ja parempien työmahdollisuuksien perään ja työllistyvät. Nämä muutokset näkyvät kaupungille verotuloina. Elinvoimaisessa kaupungissa on mahdollisuuksia yrittäjyyteen, työskentelyyn ja kansainvälisyyteen. Näin ainakin itse haluan nähdä Vantaan ja vantaalaiset tulevaisuudessa.