Puhe kaupunginvaltuustossa 18.11.2024
Talousarviovalmistelu on pitkä prosessi ja sen tuloksesta päätämme tässä kokouksessa. Nyt päätämme, mihin panostamme ensi vuoden aikana.
Vantaa on aina pitänyt huolta taloudesta ja olen iloinen siitä, että jatkamme edelleenkin vastuullisella linjalla. Kasvu syntyy investoinneista, asukkaiden hyvinvoinnista ja työllisyydellä, eikä leikkausten kautta.
Budjetissa on paljon hyvää. Panostukset lapsiin, nuoriin ja koulutukseen näkyvät talousarviossa ja panostaminen näihin kaikkiin maksaa itsensä takaisin.
Puheenvuorossani nostan pari panostusta, joihin olen tyytyväinen, mutta samalla, joissa on varmasti haasteita tavoitteiden onnistumisesta. Yleinen taloustilanne sekä hallituksen leikkaukset lisäävät paineita entisestään. Siksi on tärkeä seurata näiden sitovien tavoitteiden toteutumista hyvin herkästi ja toimenpiteitä on syytä tarkastella myös kesken vuotta.
Me sosiaalidemokraatit puolustamme jokaisen lapsen ja nuoren oikeutta yhdenvertaiseen koulutukseen ja palveluihin. Siksi panostukset nuorten hyvinvointiin, lukutaitoon, kouluruokailuun ja harrastuksiin ilahduttavat.
Pari sanaa lukutaidosta.
Kaikki edellä mainitut panostukset tukevat tavoitetta, että jokainen lapsi saa hyvää opetusta omassa koulussa ja lukutaito kehittyy vaadittavalle tasolle. Nämä esitetyt panostukset eivät tietenkään riitä ja niihin olisi voinut varata enemmän määrärahaa, mutta suunta on oikea ja työ jatkuu myös tulevaisuudessa.
Lukutaidon kehittäminen on yksi parhaista keinoista estää eriarvoistumista. Samaan aikaan oppilaiden on saatava riittävästi tukea, ohjausta ja kannustusta. Kiusaaminen, rasismi, ennakkoasenteet tai turvattomuuden tunne vaikuttaa koulumenestykseen. Helpotusta kouluihin tuo myös kouluvalmentajien palkkaaminen kouluihin. Nämä tulevat tukemaan oppilaita ja opettajia.
Monikielisten oppijoiden ohjelmaan olisin toivonut, että toimiala olisi saanut enemmän määrärahaa. Lisärahoituksella olisi voinut edistää monikielisten oppijoiden kehittämisohjelman mukaisia toimenpiteitä monikielisten oppijoiden tukemiseksi. Faktana on tietenkin se, että kaikkien oppilaiden tulokset ovat heikentyneet, myös kantasuomalaisten eikä vain maahanmuuttajataustaisten. Hyvää on, että satsauksia on tehty talousarvioon muun muassa aineistonmäärärahojen selkokielisiin materiaaleihin ja lasten ja nuorten kirjoihin tukemaan lukutaitoa.
Jaa tämä artikkeli