Puhe kaupunginvaltuustossa 18.11.2024
Talousarviota on valmisteltu pitkin syksyä laajan yhteistyön hengessä. Lukuisten muutosten ja tekstilisäyksien kera budjetti on hyväksytty yksimielisesti kaupunginhallituksessa. Suuria rahamäärämuutoksia tehtiin demareiden toimesta tärkeisiin peruspalveluihin, ja iso panostus kouluruoan kehittämiseen.
Olen iloinen panostuksista luku- ja laskutaitoon, kouluruoan laatuun, nuorisotyöhön ja erityisesti työllisyyden hoitoon.
Heikko suhdannetilanne näkyy Suomen taloudessa. Suomen hallituksen epäonnistunut suhdannepolitiikka ja työpaikkoja luovat toimet eivät ole tukeneet Vantaan tulokehitystä. Suuresti kasvanut työttömyys lisää kaupungin menoja. Tänä vuonna ollaan matkalla kohti alijäämäisen tilikauden tulosta, samoin ennakoidaan vuodelle 2025.
Meillä on laajaa työttömyyttä muun muassa pitkäaikais-, nuoriso,- ja rakenteellista työttömyyttä. Työttömien joukossa on paljon maahan muuttaneita rakennusmiehiä.
Vuoden 2025 alusta voimaan tulevan TE-uudistuksen myötä työllisyyspalvelut siirtyvät valtiolta kunnille hoidettavaksi.
Kunnille siirtyvät osaavan henkilöstön lisäksi paljon tehtäviä ja vastuita, jotka tulevat vaikuttamaan kaupungin elinvoimaan. Meidän pitää olla huolissaan uusien tehtävien lisäyksien kustannusvaikutusten realistisuudesta paikallistasolla.
Kaupungin talouden vahvistuminen riippuu, miten saamme yrityksiä Vantaalle ja ennen kaikkea, miten onnistumme työllistämään meidän vantaalaisia työttömiä ja ehkäisemään heidän syrjäytymistä.
TE-palvelujen uudelleenorganisointi vaati monialaisen yhteistyön tekemisen erityisesti Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kanssa, jotta kuntalainen saa tarvitsemansa työllisyys- ja koulutuspalvelut oikea- aikaisesti ja sujuvasti.
Meillä pitää olla paikallisiin haasteisiin uudenlaisia rakenteita ja toimintamalleja, joilla nostetaan työllisyysastetta ja osaamistasoa.
Asiakkaiden näkökulmasta työllistyminen ja sopivan koulupolun löytyminen on erityisen tärkeää. Siksi budjetissa edistyy monet demareiden tavoitteista, kuten kotoutumisen ja työllisyyspalveluiden henkilöstölisäykset, osaamiskampuksen kehittäminen ja mahdollistaminen nopeaan pääsyyn työllistymistä tukevaan koulutukseen Varian kautta.
Saimme myös tärkeän kirjauksen, että kiinnitetään erityistä huomiota palveluprosessien kehittämiseen vieraskielisten kielikoulutuksen sekä nuorten aktivoimiseksi työnhakuun yhteistyössä nuorisopalveluiden ja hyvinvointialueen kanssa. Tuleva työllisyys- ja elinvoimajaosto tulee tekemään vuoden 2025 aikana tarvittavat linjaukset ja myös seuraa sen onnistumista.
Kaikille vantaalaisille korkeatasoisen koulutuksen ja työllistymisen edellytysten turvaaminen on elinvoimainvestointi parhaimmillaan. Siksi jätin tähän liittyen valtuustoaloitteen, joka jokainen voi allekirjoittaa.
Jaa tämä artikkeli