Anu Hall: Tehdään asioita siten, että niillä on vaikutusta myös huomenna

Ajankohtaista

Puhe kaupunginvaltuustossa 22.4.2024 kaupungin vastauksesta aloitteeseen jengiytymisen ehkäisemisestä

On hyvä, että nuorten väkivaltarikollisuuden kasvun ehkäisyyn etsitään nyt keinoja vastauksessa mainitun työryhmän toimesta ja tähän saadaan konkreettinen toimenpideohjelma.

Pidän tärkeänä, että on tiedostettu se, etteivät yksittäiset toimenpiteet riitä, vaan tarvitaan pitkäjänteisempää otetta asiaan. Tehdään asioita siten, että niillä on vaikutusta myös huomenna. Erityisesti peräänkuulutan kaupungin omia toimia asian kuntoon saattamiseksi. Meillähän on lukuisia järjestöjä, joiden tukemana tätäkin työtä tehdään jatkuvasti monin eri keinoin. Ilman näitä järjestöjä, tilanne olisi vieläkin huonompi.

Tämän lisäksi ennaltaehkäisevä työ on ihan avainasemassa, kun puhutaan niistä palveluista, joita nuorille ja perheille tarjotaan. Nyt näyttää kuitenkin sille, että maan hallitus on leikkaamassa juuri tästäkin työstä, kun se leikkaa perheiltä ja kaikista heikoimmassa asemassa olevilta. Heiltä, joita pitäisi auttaa etupainotteisesti. Meidän sosiaalihuoltomme ei pysty vastaamaan jatkuvasti kasvavaan hätään, joka on paljon muutakin kuin pelkkä taloudellinen tuki. Asiakasmäärät kasvavat, eikä resurssit riitä. Ja vaikka tämä ei ole tämän salin asia, niin se on mitä suuremmassa määrin yhteinen asia, jonka me kaikki tunnistamme ja tiedämme, että sitä on tehtävä erittäin tiukassa yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa.

Kerron vielä, että olin viime viikolla Myyrmäen uuden lähiösalin avajaisissa, joka toimii vastauksessa mainittua Aggredi-menetelmää käyttäen. Juttelin tilaisuudessa pitkään salin valmentajan kanssa ja kävi ilmi, että jo neljän kuukauden aikana, jonka paikka nyt on ollut auki, ollaan jo tilanteessa, että tulijoita olisi enemmän kuin mihin tämä yksittäinen sali voi vastata. Toivottavasti tämän kaltaisia saleja pystytään tulevaisuudessa avaamaan muuallekin Vantaalla, eikä tämä jää yksittäiseksi laastariksi, kuten näissä usein tuntuu käyvän alkuhypetyksen jälkeen.