Valtuutettu Jarno Eskelisen budjettipuheenvuoro 12.11. ” Sosiaalisessa marketissa on elintarvikkeiden lisäksi tarjolla myös pesuaine ja- hygienia tuotteita”

Etusivu

Arvoisa puheenjohtaja ja hyvät valtuutetut!

Tiedämme, että Vantaalla seistään kaatosateessa ja pakkasessa jonottaen ruokaa leipäjonoissa, vaikka yhteisöruokailuita järjestetään Yhteisen pöydän mallin mukaisesti, mikä on mitä mainioin toimintamalli, josta voimme olla ylpeitä, onhan se suunnan näyttäjä Vantaalla ja malli muulle Suomelle.

Jo nykytiedon mukaan on kuitenkin uusi malli ruoanjakeluun, joka lopettaisi leivän jonottamisen.Euroopassa on perustettu lukuisia, jopa satoja Sosiaalisia marketteja (Social community shops), näin muun muassa Lontoossa West Norwoodissa, jossa kävin tutustumassa toissa viikolla.

Sosiaalinen marketti palvelee kuukaudessa noin 750 lähialueen / kaupunginosan vähävaraista, erityisesti lapsiperheitä, vanhuksia, maahanmuuttajia jne, sekä tukee pitkäaikaistyöttömiä työllistämällä kymmeniä – satoja henkilöitä vuosien perioidilla.

Kaupan rinnalla on myös yhteisöllistä toimintaa, kuten ruokala-ravintola, koulutusta ja kierrätystä.

Sosiaalinen marketti ei tule kilpailla päivittäistavara kauppojen rinnalla, siksi sosiaallisen marketin asiakkaaksi pääsee jäsen periaatteella ja kuvallisella sirullisella henkilökortilla, johon asiakas voi ladata (X) summan rahaa kuukaudessa. Näin hän voi käydä kaupassa yhdestä kahteen kertaan viikossa.

Kaupan hinnat on normaali päivittäiskaupan hinnoista noin.10-50 prosenttia edullisemmat.

Sosiaallisessa marketissa on elintarvikkeiden lisäksi tarjolla myös pesuaine ja- hygienia tuotteita.

Osa tuotteista on hankittu omalla pääomalla ja osa tuotteista on otettu vastaan lahjoituksina suurilta kauppaketjuilta, kuten Tesco, Asda ja LiideL.

Konsepti on mielestäni aivan fantastinen-, erityisesti tervetullut Vantaalle ja muualle pääkaupunkiseudulle ja hanke on kerännyt alustavaa kiinnostusta ruoka-aputoimijoissa valtakunnallisesti.

Olen erittäin kiitollinen siitä, että kaupunginhallitus on esittänyt sosiaalisten markettien mahdollisuuksien kartoittamisen talousarviossa konserni- ja asukaspalveluiden sitovissa tavoitteissa.

Kiitos!

Jarno Eskelinen (sd)

valtuutettu